Jaký olej mám použít na masáž nohou?

Vaše nohy vás nesou celý den a ačkoli by potřebovaly pravidelnou péči, většina lidí je zanedbává. V tomto článku vám představíme, jak můžete zrelaxovat svá bolavá a unavená chodidla díky masážím a konkrétním olejům. Na chodidlech je plno nervových zakončení, která mohou ovlivnit různé části vašeho těla a dokonce mysli. Jednoduchou masáží nohou můžete stimulovat tato nervová zakončení a zlepšit si náladu

Olejová masáž nejenže udržuje chodidla v kondici, ale také posiluje svaly kolem nich, zvyšuje jejich pružnost a snižuje bolest. Díky pravidelné masáži můžete také posílit kotníky a předejít tak nepříjemným poraněním. Kromě masáží dbejte na pravidelné stříhání nehtů, léčbu popraskaných pat nebo cvičení. .

Jaké jsou nejlepší esenciální oleje pro masáž nohou?

Esenciální oleje zvyšují účinnost domácích olejů pro masáže. Každý esenciální olej v sobě obsahuje jedinečné látky, které působí příznivě na vaše tělo a mysl. Tyto látky mohou poskytovat hlubokou relaxaci a také pomáhají zvládnout intenzivní bolesti.

Dopřejte si péči, kterou si vaše nohy zaslouží! Zde jsou některé oleje, které můžeme vřele doporučit.

Levandulový olej

Levandule je známá tím, že pomáhá relaxovat. Je tedy perfektní volbou pro jakýkoli druh masážní směsi, kterou chcete vytvořit. Uvolňuje stažené svaly na chodidlech a umožní jim větší úlevu. Může také pomoci zvládnout jakékoli bolesti hlavy, které můžete pociťovat po dlouhém dni na nohou.

(Levandulový esenciální olej)

Levandule lékařská, latinsky Lavandula angustifolia je oblíbená rostlina, která pochází ze Středomoří. Široce se pěstuje také v Anglii, Francii a Bulharsku.

Vůně levandule se používá v celé řadě kosmetických, léčivých a bylinných prostředků a běžně se používá k relaxaci a zlepšení spánku. Při aplikaci na kůži může esenciální olej z levandule uvolnit stažené svaly. To může být užitečné hlavně pro ty z vás, kteří trpíte migrénami a bolestmi hlavy. Vyhřívané polštáře s vůní levandule běžně používají ženy, které potřebují zmírnit menstruační bolesti.

Pojďme si představit, na co a jak můžete levandulový olej použít.

Jako masážní olej

Pro zmírnění všech bolestí, které se nahromadily ve vašem těle, můžete levandulový olej použít pro masáž. Levandulový masážní olej pomáhá uvolnit svaly a zmírnit bolesti zad a kloubů. Zřeďte 5 kapek na 10 ml nosného oleje a poté pomalu vmasírujte do cílové oblasti.

Jako koupelová mast

Levandule funguje skvěle ve formě koupelového oleje. Naplní prostor příjemnou květinovou vůní a vstřebá se do pokožky. Chcete-li si užít výhody levandulového oleje ve vaně, smíchejte 6-8 kapek s nosným olejem a roztok přidejte do teplé vody. Tato levandulová aromaterapie pomůže mysli i tělu.

Musím levandulový olej ředit?

Levandulový olej musíte vždy před aplikací na pokožku naředit s nosným olejem! V čisté formě je levandulový olej vysoce koncentrovaný a může způsobit silné podráždění pokožky nebo alergickou reakci. Ředění navíc maximalizuje jeho aromatické a uklidňující účinky.

Bezpečnost:

Použití levandulového oleje je pro většinu lidí bezpečné. Pokud máte citlivou pokožku nebo jste prvním uživatelem, proveďte raději test náplasti.

Cypřišový olej

Cypřišový olej je esenciální olej se silnými protikřečovými účinky. To z něj dělá superhvězdu mezi masážními oleji. Umí zklidnit křeče ve svalech a po dlouhém dni vám přinese úlevu od bolesti či napětí v chodidlech.

Cypřiš je stálezelený strom, který se využívá pro své léčivé vlastnosti – k léčbě ran a infekcí, tišení bolesti nebo ke zmírnění kašle.

(Cypřišový esenciální olej)

Cypřišový esenciální olej se destiluje párou z jehličí a listů středomořského cypřiše. Má silné, svěží a výrazné aroma s jemným nádechem sladkosti. Cypřiš, známý také pod botanickým názvem Cupressus Sempervirens, připomíná jiné esenciální oleje z borovice.

Často se využívá při meditacích, v lázních a ve wellness. Mezi hlavní účinky cypřiše patří hojení ran, úleva od bolesti svalů a zlepšení vzhledu křečových žil. Také umí uvolňovat svalové křeče a může tak pomoci například při syndromu neklidných nohou.

Na následujících řádcích se dozvíte, k čemu cypřišový olej používat.

Aromaterapie

Osvěžující vůně cypřiše je příjemná, může ulevit od respiračních potíží a uvolnit atmosféru v prostorách domova. Přidejte 5-7 kapek cypřišového oleje do difuzéru nebo olejového hořáku, abyste plně využili jeho účinky.

Koupel

Olej přidejte do teplé lázně. Kombinace páry a osvěžující vůně může pomoci přesunout hlen v dýchacím traktu, potlačit úporný kašel a uvolnit dýchací cesty.

Masáž

Cypřišový olej pomáhá snižovat bolesti svalů a může potlačit napětí v těle. Smíchejte několik kapek cypřišového oleje s vybraným nosným olejem a aplikujte podle potřeby.

Jaké jsou nejlepší nosné oleje pro masáž nohou?

I když esenciální oleje mohou mít veškerou sílu vůně, jsou příliš silné na to, aby je bylo možné používat samostatně. Pro správnou masáž je budete muset naředit nosným olejem. To bude tvořit většinu tuku na nohou. Přečtěte si, které nosné oleje můžete použít.

Kokosový olej

Frakcionovaný kokosový olej zůstává tekutý při pokojové teplotě, takže je skvělou volbou pro formování a skladování masážního oleje. Obsahuje mastné kyseliny a triglyceridy se středně dlouhým řetězcem, které umí výborně hydratovat a chránit kůži před popraskáním nebo vysušením.

Kokosový olej je ideální pro masáže chodidel na cestách. Dokáže se totiž velmi rychle vstřebat do pokožky a nehrozí zbytky mastnoty.

Pokud se rozhodnete používat kokosový olej, pamatujte na důležitou zásadu: Před použitím navlhčete svou pokožku! Například když vylézáte ze sprchy. Jelikož má tento druh oleje vysokou tendenci ucpávat póry, musí se spojit s vodou, aby se naplnila funkce hydratace. Bez vody je jeho funkce opačná, mohl by vaší kůži ještě více vysušit.

Jaké jsou výhody kokosového oleje pro pokožku?

Díky tomu, že se kokosový olej rychle vstřebává, se považuje za jeden z nejlepších nosných olejů. Je bohatý na antioxidanty. Například kyselina laurová je díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem jednou z nejsilnějších přírodních složek tohoto oleje.

Kromě hydratace dokáže kokosový olej pokožku vyživovat. Kyselina linolová v něm obsažená je známá svým regeneračním účinkem.

Jojobový olej

Jojobový olej je oblíbený jako masážní základ díky voskové konzistenci, která efektivně hojí suchá místa na kůži. Navíc jeho zvlhčující schopnosti zajišťují, že kůže zůstane hydratovaná po celý den.

Jojobový olej se nejlépe aplikuje na chodidla večer. Umí efektivně řešit problémy s pokožkou a s popraskanými nehty. Tento nosný olej má také pozitivní vliv na vlasy. Jeho hydratační schopnosti změkčí hrubou kůžičku, což vašim nehtům dodá zdravý, pevný a vyživený vzhled.

Hroznový olej

Olej z hroznových semen, jako vedlejší produkt vinařského průmyslu, je v oblasti masérství relativně novým, ale oblíbeným objevem. Je hypoalergenní a vhodný pro osoby s citlivou pokožkou, proto se řadí mezi zdravotně nejbezpečnější oleje. Patří také mezi nejlehčí a nejrychleji se vstřebávající nosné oleje. Dokáže zadržet vlhkost v pokožce až 16 hodin! Je také bohatý na vitamín E, což je silný antioxidant známý svými zklidňujícími a zjemňujícími vlastnostmi.

Hroznový olej neucpává póry, a proto je ideální pro vaši každodenní wellness rutinu.

Jak masírovat nohy

Budete potřebovat:

  • 12 kapek vybraných esenciálních olejů
  • 3 polévkové lžíce zvoleného nosného oleje

Postup masáže nohou:

  1. Důkladně si umyjte si nohy a vysušte je ručníkem.
  2. Sedněte si na postel, abyste na ní natáhli obě nohy.
  3. Pokud možno, podložte si nohy srolovaným ručníkem.
  4. Vezměte do hrsti trochu masážního oleje a masírujte jedno chodidlo, pak druhé.
  5. Zaměřte se hlavně na chodidla a prsty.
  6. Postupně stiskněte každý prst co nejpevněji, ale s mírou.
  7. Promasírujte celou délku chodidla, každé noze dopřejte aspoň 5 minut.
  8. Pokud se vám po masáži zdají nohy mastné, otřete nohy ručníkem, ale můžete nechat olej vstřebat.

Masáž nohou provádějte tak často, jak potřebujete, ale nejlépe těsně před spaním.

Před použitím masážního oleje vyzkoušejte jeho reakci na malé části pokožky, pokud jste jeho ingredience dosud nepoužili.

A pokud se vám nechce masírovat se sami, můžete využít některý z naše masážní podložky na nohy, které odvedou práci za vás. 

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Plantární fasciitida

Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte