Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází opětovným namáháním vaziva, například při nadměrném cvičení, běhu a chůzi. Nebo opakovaným přetěžováním chodidel při skocích. 

Plantární fasciitida
Plantární fasciitida

K zánětu dochází nejčastěji v důsledku špatně zvolené obuvi, a to jak pro běžnou chůzi, tak při sportu. A také špatný styl chůze nebo běhu, při kterých dopadáte primárně na patu a na vnější hranu chodidla.

Plantární fasciitida umí klamat 

Tato nemoc je trochu záludná tím, že můžete při cvičení pocítit úlevu od bolesti. Dokonce i při běhu, kdy zpočátku běžíte přes bolest, a ta po pár kilometrech poleví. Můžete se pak mylně domnívat, že cvičení a běh pomáhají. Ale stav zánětu ve skutečnosti zhoršujete. Bolest vás často překvapí po odpočinku nebo spánku, kdy jsou vaše chodidla v naprostém klidu.  

Plantární fasciitida

Neléčená fascitiida vás může potrestat tím, že bolest začne přecházet do kolen a dále do bederní oblasti. Nebo se dopracujete až ke vzniku patní ostruhy.

S léčbou začněte při prvních příznacích

  • Od bolesti si ulevíte, když chodidlo položíte při odpočinku do vyvýšené polohy. 
  • Noste boty bez podpatku a bolestivá místa ledujte. 
  • Pomáhají také speciální vložky do obuvi, které tlumí nárazy.
  • I když jsme napsali, že nadměrné a nesprávné cvičení způsobuje vznik fasciitidy, po zaléčení akutní fáze nemoci si správným cvičením můžete pomoci.

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Mortonova metatarzalgie

Mortonova metatarzalgie

Mortonův neurom (nebo také Mortonova neuralgie) způsobuje bolest mezi prsty na horní straně chodidla. Příčinou bolesti a potíží je skřípnutý nerv mezi prsty. Pociťovat můžete

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte