Mortonova metatarzalgie

Mortonův neurom (nebo také Mortonova neuralgie) způsobuje bolest mezi prsty na horní straně chodidla. Příčinou bolesti a potíží je skřípnutý nerv mezi prsty. Pociťovat můžete pomyslný kamínek v botě, mravenčení prstů nebo bolest přednoží v místě nášlapu plosky, která vystřeluje až do kotníku. Často lidé s touto nemocí pociťují také ztuhlost, brnění nebo pálení prstů.

Mortonova metatarzalgie
Mortonova metatarzalgie

Nejčastějším důvodem vzniku této nemoci je opět špatná obuv, zejména boty s vysokými podpatky. A také sportovní aktivity, které mohou vést k přetížení a poranění přední části chodidel, např. běh, lyžování nebo horolezectví. U všech těchto sportů jsou chodidla extrémně namáhána a často ve velmi těsné obuvi.

Jak cvičit

Řešením je zmírnění zátěže na přednoží 

  • Snížením zátěže v přední části chodidla omezíte dráždění nervu. 
  • Noste správnou obuv.
  • Po sportovním výkonu dopřejte nohám cviky na uvolnění.
  • Pravidelně cvičte na desce Forestones
  • Zaměřte se také na změnu způsobu došlapu, běhu a chůze.
  • Jak na správný stoj?

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Plantární fasciitida

Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte