Vbočený palec – hallux valgus

Hallux valgus (zkráceně hallux nebo halluxy) znamená, že se váš palec na noze odklání směrem od ostatních prstů. V češtině tomu říkáme vbočený palec. Místo toho, aby ukazoval rovně vpřed, naklání se k ostatním prstům. Tento odklon může vést k výraznému hrbolu na vnější straně chodidla, který je často spojen s bolestí a nepohodlím. Tento hrb už je signálem těžších a pokročilých forem halluxu. Má vliv na vaši chůzi a také výběr obuvi. Halluxy trápí častěji ženy než muže, většinou okolo 40. roku života a více.

Vbočený palec – hallux valgus

Hallux nevzniká hned – ze dne na den se vám palec opravdu nevybočí. Pokud si všimnete prvních varovných signálů, měli byste se obrátit na fyzioterapeuta, který vám pomůže posílit nefunkční chodidlo. Čím dříve se začnete léčit, tím větší máte šance minimalizovat nepohodlí a vznik dalších komplikací. I pro vbočené palce je prevence zásadní. Navíc pokud víte, že vaše maminka měla nebo má vbočené palce, máte vyšší pravděpodobnost, že je budete mít také. 

Příčiny vzniku Hallux valgus

  • Genetika.
  • Špatné boty.
  • Nevhodný styl chůze.
  • Nadváha.
  • Celkové přetížení dolních končetin.

Jaký má Hallux valgus dopad na vaše tělo?

Vbočení palce mění způsob používání základního kloubu palce nohy. Kloub je zatěžován nerovnoměrně a dochází k jeho poškození. Ale to je jen začátek.

Pokud špatně funguje váš palec, dochází k ochabnutí svalů na přednoží a tělo si musí najít jinou funkční cestu. Funkci palců přebírají kolena (tzv. „Xová“ kolena jsou typická pro vbočené palce), k tomu se přidají vbočené kyčle (valgozita kolen a kyčlí), nakonec máte v nesprávné pozici také svoji pánev a dochází k přetížení bederní páteře. A když máte v nesprávné pozici pánev, začnete přetěžovat bedra a může vás bolet za krkem nebo u ramen. Váš palec je totiž z reflexního hlediska váš krk. 

Tělo funguje jako celek! Kvůli vbočeným palcům přetěžujete lýtka, bolí vás kolena, máte špatný způsob držení těla, chodíte jako kačer, bolí vás bedra atd. 

Jak vbočené palce léčit?

  • Vyhoďte všechny boty, které jsou vám malé nebo mají nevhodnou špičku.
  • Začněte cvičit a uvolňovat své palce. 
  • Zlepšete svůj styl chůze.
  • Zlepšete držení těla.
  • Noste na noc adjustační ponožky.
  • Vyhledejte dobrého fyzioterapeuta a poraďte se s ním.
  • Cvičte s podložkami Forestones:
Kompletní průvodce pro hallux valgus

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Plantární fasciitida

Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte