Kladívkovité a drápovité prsty

Zdravé prsty na nohou jsou tvarované do krásných jemných obloučků, s klouby bez viditelných poškození. Všechny prsty stejně se pak při chůzi nebo běhu zapojují do opory a odrazu. Jsou vaše prsty hranaté, schůdkovité a jakoby zlomené? Pozorujete na prstech otlaky či mozoly? Pak se může jednat o tzv. kladívkové prsty.

Kladívkové prsty
Kladívkové prsty

Příčinou je disharmonie mezi krátkými a dlouhými ohybači prstů, které neumí spolupracovat. Krátké ohybače prstů jsou stažené a zkrácené, a tím ohýbají prsty v prvním kloubu. Naopak dlouhé ohybače deformují prsty do jejich patologického tvaru. Prsty nefungují správně jako opora nohy a nemohou vás podpořit ani v odrazu. Bohužel kladívkové prsty jdou ruku v ruce s dalšími potížemi, jako je spadlá příčná klenba, vbočený palec nebo vysoká klenba.

Řešením je obnovení rovnováhy mezi krátkými a dlouhými ohybači

Krátké ohybače potřebujete uvolnit a protáhnout a dlouhé stimulovat. Tím obnovíte vzájemnou harmonii ohybačů a správné fungování prstů.

  • Cvičení, které vám pomůže propojit mozek s vašimi prsty, umožňuje masážní a terapeutická podložka Stonie. Posílíte a uvolníte stažené svaly i měkké tkáně,, uvolníte zablokované klouby a podpoříte prokrvení nohou.
  • Inspirujte se v našich cvičících videích. 
  • V článku o olejích najdete návod, jak si nohy promasírovat.

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Plantární fasciitida

Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte