Podélné plochonoží

Podélně plochá noha představuje pokles nožní klenby mezi patou a prsty, který vede k následné deformaci správného došlapu chodidel. Opět za to může nošení nevhodných bot, nadváha, oslabené svaly na chodidlech, málo pohybu a genetika.

Existují 3 stupně podélně plochých nohou: 

První stupeň – mírně plochá noha

Noha je plochá pouze při zátěži. Když si uděláte otisk nohy, uvidíte mírné rozšíření otisku nohy ve středové části chodidla. Ideální fáze, kdy je potřeba vaše chodidla začít řešit, protože tento stav můžete opravit.

Druhý stupeň – středně plochá noha 

Při chůzi vám „padá“ noha na vnitřní stranu chodidla. Jednoduše to poznáte na svých botech, které budou „sešmajdané“ právě na vnitřní straně. Ale i v této fázi můžete svou klenbu začít posilovat a nepříznivý stav ještě opravit.

Třetí stupeň – silně plochá noha

Došlapujete výhradně na vnitřní stranu chodidla. V této fázi nejvíce trpí vaše kolena a kyčle. Tento stav je bohužel obvykle nevratný. Udělejte tedy všechno proto, abyste se do této fáze nedostali.

Ploché nohy nebolí

Nejzáludnější na plochých chodidlech je skutečnost, že vlastně sama o sobě nebolí. Nejčastěji vás bolí kolena, kyčle, dostáváte křeče do lýtek, bolí vás záda nebo cítíte nesnesitelnou bolest při chůzi. A nejvíc vás bolí lýtka, protože jsou extrémně přetížená. 

Někdy jsou vaše potíže jako řetězová reakce: Nejdřív máte mírně sníženou klenbu, potom z toho máte vbočené kotníky, postupně náběh na hallux valgus, bolí vás kolena z vnitřní strany, bolí vás bedra a kyčle nebo vás trápí bolest za krkem a hlavy. A to vše mohou způsobit plochá chodidla.

Jak problém s plochýma nohama řešit?

  • Pravidelně cvičte na desce Forestones:
  • Masírujte svá chodidla nebo si dopřejte masáž deskami z dílny Forestones.
  • Choďte naboso, v přírodě, v písku, po kamíncích.
  • Noste správnou obuv.
  • Naučte se správně chodit:

Další články

Ostruhy, bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Ostruhy – bolestivé výrůstky a otlaky nohou

Bolí vás pata? Jakmile máte podezření na zánět vaziva, tedy nemoc zvanou plantární fasciitida, pak při ignorování a neléčení potíží můžete dospět až ke vzniku bolestivých patních ostruh. Proti dlouhodobému tahu a tlaku v oblasti paty a „achillovky“ se organismus začne bránit tím, že v postiženém místě vytvoří kostěný výběžek – lidově nazývaný ostruha. Právě ta pak způsobuje velké bolesti.

Přečíst »
Plantární fasciitida

Plantární fasciitida

Pokud vás delší dobu bolí místa na spodní straně chodidel, zejména v oblasti paty a klenby, zpozorněte. Plantární fasciitida je zánět vaziva, ke kterému dochází

Přečíst »

Koupíte na eshopu

Sdílejte